Nähtävyydet

Luusniemeltä löytyy Kyyveden puhtaan ja komean vesistön lisäksi myös muuta nähtävää.

 

Hiski Salomaan syntymäkodin muistomerkki

Hiski Salomaan syntymäkodin muistomerkki

Kaikkien tunteman lauluntekijän Hiski Salomaan syntymäkodin muistomerkki sijaitsee Luusniementien varressa.

Hiski Salomaa (oikealta nimeltään Hiskias Möttö) syntyi Luusniemellä Tipsalon torpassa 17.5.1891 äitinsä, kyläräätäli Anna-Leena Mötön aviottomana lapsena.

Räätälinammatin Hiski oppi jo varhain äidiltään, jonka kanssa hän kierteli taloissa ompelemassa. Tumma ja vilkas ”räätälin Hiski” kirjoitteli värssyjä lähiseutujen ihmisistä ja tapahtumista rekilaulujen tyyliin ja lauleskeli niitä töitä tehdessään sekä iltaisin kylän kiikulla.

Äitinsä kuoltua Hiski muutti jo 17-vuotiaana tuttujen kangasniemeläisten joukossa Amerikkaan, missä hän jatkoi räätälintointa useissa osavaltioissa asuen mm. Michiganissa, Minnesotassa, Seattlessa ja New Yorkissa.

Avioiduttuaan Turun Vehmaalta kotoisin olleen Aini Saaren kanssa Hiski piti jonkin aikaa räätälinliikettä ja oli myös mukana ravintolabusineksessa Rhode Islandilla. Hän jatkoi laulujen tekoa ollen pian tunnettu esiintyjä lähes kaikilla suomalaishaaleilla. Suomalaisten huumorintajua kutkuttavat kupletit, imitointi ja valloittava lavaesiintyminen tekivät Hiskistä uuden mantereen suosituimman suomalaisesiintyjän.

Musiikki oli aina vahvasti mukana Hiskin elämässä, ja rapakon takana hän solmikin levytyssopimuksen levy-yhtiö Columbian kanssa. Hiskin tuotannosta tunnetuimpia lauluja ovat mm. Lännen Lokari sekä Iitin Tiltu.

Matkansa pään Hiski kohtasi vuonna 1957, 4 vuotta vaimonsa kuoleman jälkeen. Hiskin laulut kuitenkin elävät yhä!